Skift til sommerdæk på bilen
I Danmark er vejret omskifteligt, og det stiller store krav til din bils dæk. De skal kunne klare varierende temperaturer, skiftende årstider og forskellige mængder af vand, sne og til tider endda tørvejr. Alle bilejere er yderst opmærksomme på vigtigheden af at skifte til vinterdæk, da det erfaringsmæssigt vides, at du er nødt til at have disse dæk på om vinteren, hvis du vil være sikker på at kunne køre uden at glide rundt.
Forskel på sommer- og vinterdæk
Spiller det virkelig så stor en rolle, om jeg skifter til sommerdæk, kunne spørgsmålet lyde. Og svaret ville være, ja, det gør det. At vælge de rigtige dæk til din bil handler om, at du sørger for at have det bedste vejgreb. Her skal inkluderes en del variabler i form af vejrforhold, bilens vægt og så videre. Men det er muligt at få fat i et sommerdæk, som tager højde for disse parametre.
Helt basalt kan det siges, at du opnår det bedste vejgreb ved at udstyre din bil med dæk, som passer til temperaturen. Dette er det vigtigste mål. Så snart temperaturen er 7 grader eller derover, bør du skifte til sommerdæk. Vinterdæk er i stand til at bevare gummiets kvaliteter ved selv lave temperaturer, mens sommerdæk begynder at hærde, hvis vejret udenfor bliver for koldt. For at bevare sikkerheden for bilisten og dens omgivelser vil vi gerne sikre, at dækkene forbliver funktionsdygtige.
Lovkrav til sommerdæk
Loven stiller krav om, at dine sommerdæk skal have en vis mønsterdybde. Sommerdækket skal have minimum 1,6 millimeter dybde, men virkeligheden er nok snarere, at det er udtryk for det absolutte minimum, hvor du kan forvente, at din bil reagerer på den måde, som du ønsker. Du bør i stedet overveje at skifte dine sommerdæk, når mønsterdybden er mellem 2,5 til 3,0 millimeter. Du kan selv måle dybden på mønsteret eller kigge efter de slidindikatorer, som viser dig, hvor voldsomt sliddet er.
Lad os i øvrigt slå fast, at du ikke er tvunget til at skifte til sommerdæk. Hvis du ønsker at bruge dine vinterdæk hele året, eller eventuelt bruge helårsdæk, så er du i din frie ret til det. Vi anbefaler dog på det kraftigste, at du skifter til sommerdæk. Og den anbefaling får du, da montering af sommerdæk både kan spare dig for en del penge, samt gøre din køretur mere behagelig.
Husk også, at du skal tjekke dæktrykket et par gange om måneden.
Dækkvalitet
Et dæk er ikke bare et dæk. Og et sommerdæk er ikke bare et sommerdæk. Når du skal købe nye sommerdæk til din bil, så er der forskellige kvalitetsmærkninger, som du med fordel kan rette din opmærksomhed mod. Ligesom med alle andre varer er der nemlig forskel på dækkene, og markedet kan synes uoverskueligt.
Alle dæk til personbiler er udstyret med en EU-dæklabel, som klart og præcist redegør for tre vigtige mål i forhold til sommerdækkets kvalitet. Dækkets økonomi, dets sikkerhed og støjniveauet angives på en skala fra A til G, hvor A er det bedste, og G er det dårligste. Økonomidelen dækker over rullemodstand og fortæller noget om brændstofforbrug, og er derfor også en indikator på udledningen af CO2. Sikkerheden angiver dækkets evne til vejgreb i vådt føre og deraf følgende bremselængde. Støjniveauet angives dog med lydbølger i stedet for bogstaver og fortæller dig, hvor meget dækket støjer udenfor.
Huskeliste
Husk på, at det er en god forretning og en investering i din og andres sikkerhed at sørge for at din bil er udstyret med de rette sommer- eller vinterdæk. Husk endvidere på, at dækkene er mærket, så du hurtigt og let kan vurdere deres kvalitet. Og husk til sidst på, at lovgivningen vedrørende sommer- og vinterdæk er forskellig fra land til land. Det kan være vigtigt, hvis du for eksempel skal på bilferie.