Kastanje havehegn

Hegn eksempelAlle nye år byder på nye trends, og nogle trends har så stor en gennemslagskraft, at trenden bliver comme il faut. Om det sker for kastanjehegnet er ikke til at vide endnu, men efter flere år, hvor trends inden for mode, madlavning og indretning har dikteret en stringent koncis indretning, finder vi her noget nyt.

Kastanjehegnet er oprindeligt fra Frankrig, hvor det har haft sin plads i de franske haver. Franske haver er præget af mange forskellige sorter af træ, og den franske have har sit helt eget udtryk, som er skabt af et andet miljø og muligheden for at gro andre sorter, end det er muligt herhjemme i et koldere klima.

Kastanjehegnet er en kærkommen størrelse, som med sit rustikke look og tilfældige udseende bryder med tidligere tiders konformitet i haven, som dikterede lige kanter og et meget konservativt udseende.

Træhegnet stammer fra Frankrig, hvor de vilde kastanjetræer leverer træet til det. Træet er enten manuelt eller maskinelt forarbejdet, men fælles for træet lige meget forarbejdningen, er den store holdbarhed. Træet ældes med ynde og får efter flere år i haven en smuk patina, som kun er med til at bidrage til hegnets smukke udseende.

Kastanjehegnet er let at sætte op

Hegnet består af grene fra det vilde kastanjetræ, som er bundet sammen. Kastanjehegnet skal stå på jorden med spidserne op ad, og hegnet skal sættes fast på
nedgravede stolper. Det gør du enten med kramper om den tråd, som stolperne er bundet sammen med eller også med skruer gennem stavene.

Når du skruer kastanjehegnet fast på de nedgravede stolper, så skal du huske at bruge syrefaste skruer. Kastanjetræet har nemlig et højt indhold af garvesyre, som med tiden kan ødelægge almindelige skruer. Det er ikke besværligt at flytte kastanjehegnet, hvis du får lyst til at sætte det et andet sted. Du skal blot huske på, at det altid skal sættes fast på et andet materiale.

Hvor kan jeg bruge kastanjehegnet?

Kastanjehegnet kan sættes op over det hele, og der er mange forskellige muligheder for brug af det. I modsætning til mange andre typer af hæk og hegn, så er kastanjehegnet ikke helt lukket. Det betyder, at du kan bruge det som afskærmning af eksempelvis køkkenhaven eller små bede. Men på grund af dets høje æstetiske kvalitet fungerer det også ganske glimrende som almindelig udsmykning af haven.

Du kan også købe kastanjehegnet i forskellige størrelser, så du kan finde lige nøjagtig den højde og form, som du er på udkig efter. Der sælges både låger og stolper samt andet tilbehør i kastanje.
Du skal huske på, at et kastanjehegn stadig er et hegn, hvilket betyder, at du skal overholde hegnsloven. Drøft altid opsætning af nyt hegn med din nabo, hvis du overvejer at opsætte et sådant i umiddelbar nærhed af skellet på grunden. På den måde undgår både du og din nabo, at der opstår tvivlsspørgsmål om ret og uret i forbindelse med opsætning af hegn.

Hvis I er meget uenige, kan en landmåler hjælpe jer.

Vedligeholdelse af hegnet

Hegnet kræver i øvrigt ingen vedligeholdelse, hvilket også i sig selv er en form for en kvalifikation. På grund af det høje indhold af garvesyre i træet, samt træets hårdhedsgrad, så er du sikker på, at kastanjetræet vil kunne holde dig med selskab i mange år. Set i lyset af at der i forvejen er så mange opgaver i haven, som du må tage dig af, så er kastanjehegnet en dejlig overraskelse, hvor dets landlige udseende kun bliver mere og mere rustikt, som tiden går.